Przy wysokim poziomie cukru skóra szybciej się starzeje

15 grudnia 2011, 18:19

Osoby, które lubią słodycze, mogą zaszkodzić nie tylko swojej wadze i zębom, ale również skórze. Jeśli ktoś ma wyższy poziom glukozy w surowicy, wydaje się ludziom starszy, niż jest w rzeczywistości, bo najwyraźniej skóra szybciej się starzeje.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Orion już na Ziemi

5 grudnia 2014, 16:40

Na powierzchni Oceanu Spokojnego wylądował właśnie Orion – pojazd, który być może zawiezie w przyszłości astronautów na Marsa. Pierwsza, jeszcze bezzałogowa, misja Oriona rozpoczęła się o godzinie 13.05 czasu polskiego


Pierwszy udokumentowany przypadek bliźniąt syjamskich u morświnów zwyczajnych

19 czerwca 2017, 12:19

Pod koniec maja ok. 15 mil morskich (28 km) na zachód od Hoek van Holland rybacy wyłowili z Morza Północnego morświna zwyczajnego (Phocoena phocoena) z dwiema dobrze rozwiniętymi głowami. To pierwszy udokumentowany przypadek bliźniąt syjamskich u P. phocoena, 4. znany przypadek parapagus dicephalus (osobnika z 2 głowami i 1 tułowiem) wśród waleni i 10. przypadek zroślaków u waleni.


Powstał najbardziej szczegółowy raport nt. rozprzestrzeniania się epidemii COVID -19 w szpitalu

26 maja 2020, 10:39

Naukowcy z University of KwaZulu-Natal w RPA dokonali najbardziej szczegółowej na świecie rekonstrukcji przebiegu śmiercionośnego łańcucha szpitalnych zakażeń COVID-19. Wystarczyła 1 zarażona osoba, by zachorowało 119 innych, z czego 15 osób zmarło.


Szpinak zamiast filtra słonecznego?

3 grudnia 2006, 11:55

Jedzenie zielonolistnych warzyw może być w zapobieganiu nowotworom skóry równie ważne, co używanie kosmetyków z odpowiednimi filtrami czy noszenie czapek z daszkiem lub kapeluszy.


Mamuty były koprofagami

10 czerwca 2010, 09:00

Mamuty jadały własne odchody, były więc koprofagami. Świadczą o tym znajdujące się wewnątrz kału owocniki z askosporami grzybów Podospora conica, które w normalnych warunkach bytują wyłącznie na jego powierzchni. Oprócz konsumpcji nie ma innego sposobu, by mogły się tam dostać. Nieobecność kwasów żółciowych świadczy o tym, że był to kał mamutów (Quaternary Science Reviews).


Dżdżownice a globalne ocieplenie

6 lutego 2013, 09:35

Istnieje hipoteza mówiąca, że dżdżownice mają pozytywny wpływ na równowagę gazów cieplarnianych. W rzeczywistości tak nie jest - mówi profesor Johan Six z ETH Zurich. Badania prowadzone wraz z profesorem Janem Willenem van Groeningenem z holenderskiego Wageningen University oraz uczonym z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, Trinity College w Dublinie i MIędzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego w Kolumbii wykazały, że dżdżownice przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych


Zmiana jednostki w zaleceniach oznacza mniejsze ryzyko błędów dawkowania

21 stycznia 2016, 12:09

Jak uniknąć przynajmniej części błędów w dawkowaniu leków? Wg amerykańsko-holenderskiego duetu, wystarczy zamienić zalecenia na opakowaniu z łyżeczek bądź łyżek na mililitry.


Od pomysłu na "coś" z tulipanami do produktu na miarę restauracji z gwiazdką Michelina

22 października 2018, 17:05

Niedawno pisaliśmy o rwandyjskim winie z buraków, teraz przyszedł czas na holenderską wódkę z cebulek tulipanów.


Slidetronika sposobem na dalszą miniaturyzację układów pamięci?

28 czerwca 2021, 10:17

Badacze z Uniwersytetu w Tel Awiwie odkryli nowy sposób na przełączanie polaryzacji ultracienkich materiałów ferroelektrycznych. Nazwali swoją metodę „slidetroniką” – slidetronics – gdyż do przełączania dochodzi, gdy sąsiadujące warstwy atomów prześlizgują się w poprzek siebie. Slidetronika może być alternatywnym efektywnym sposobem kontrolowania miniaturowych urządzeń elektrycznych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy